Fashion Revolution Week bij TexPlus

Fashion Revolution Week bij TexPlus | Regionaal Textielsorteercentrum Twente

Het is deze week Fashion Revolution Week; een week waarin, ter nagedachtenis aan de ramp in de Rana Plaza fabriek in Bangladesh op 24 april 2013, aandacht wordt gevraagd voor meer transparantie in de textielindustrie. Onder de noemer #whomademyclothes? worden consumenten en producenten opgeroepen informatie te delen over productieprocessen, arbeidsomstandigheden en milieu-impact van textielproductie.

TexPlus is opgericht om de industrie te verbinden en samen de complexe vraagstukken die leiden tot een circulaire textielindustrie aan te pakken. De leden van TexPlus stellen zich deze week graag aan je voor in de blogreeks #WhatsInMyClothes.

Regionaal Textielsorteercentrum Twente

Vandaag is de beurt aan Regionaal Textielsorteercentrum Twente; een joint venture tussen kringloopbedrijven De Beurs (Oldenzaal) en Het Goed (Enschede). Binnen het TexPlus programma Circulair Textiel Twente (mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Twente) bundelen deze twee bedrijven hun krachten om in een gezamenlijk textielsorteercentrum afgedankt textiel te sorteren.

Wat heeft jullie doen besluiten samen een textielsorteercentrum op te richten?
Onder de noemer ‘werk maken door hergebruik’ willen we hergebruik bevorderen, banen creëren en de milieu-impact van textiel verlagen. Door samen te werken kunnen we meer textiel beter sorteren. Hoe groter de berg afgedankt textiel die we sorteren, hoe meer verschillende textielstromen we van elkaar kunnen scheiden.

Hoe werkt dat, het sorteren van textiel?
Allereerst verdelen we het binnengekomen textiel in draagbare en niet draagbare kleding. Volgens het ‘reduce, re-use, recycle’ principe vinden we het belangrijk om textiel zo lang mogelijk in haar oorspronkelijke staat te laten gebruiken. Draagbare kleding krijgt een nieuwe eigenaar via verkoop in onze kringloopwinkels. Kapotte kleding sorteren we op kleur, samenstelling en textuur, waarna het door Frankenhuis vervezeld kan worden, om vervolgens chemisch (SaXcell) of mechanisch gerecycled te worden.

Jullie zien natuurlijk in jullie bedrijf veel afgedankt textiel binnenkomen. Wat zou jullie tip voor consumenten zijn?
Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar koop vaker tweedehands! In onze winkels vind je unieke kledingstukken met een verhaal. Daarnaast ontvangen we helaas ook ontzettend veel kleding met het prijskaartje er nog aan in onze kringloopwinkels. Het effect van zulke impulsaankopen op de afvalberg is enorm. Daarom zou onze tip zijn; denk goed na als je iets koopt, koop tweedehands en zorg goed voor je kleding zodat het lang meegaat. En gooi het na gebruik niet bij het restafval, maar breng het naar de kringloopwinkel!